Kommunikation med mig: Villads :-)

OBS. Super dejligt at du fortæller mig alt hvad du gør med mig, så jeg er med og vi er sammen om opgaverne.

Fordi jeg ikke kan se, bliver jeg let forskrækket, hvis du ikke fortæller mig feks., at nu ”går du om på den anden side af mig” osv.

F.eks. ”nu løfter jeg dit venstre ben og nu det højre” – nu tager jeg strømpen af din højre fod, nu vasker jeg dig i ansigtet osv. + feks. vil du gerne have mere mad, mere at drikke, er du mæt, mere sulten osv. Trænger du til at blive skiftet – kort sagt, jeg kan, når jeg har kræfter, svare på alt. Når jeg er træt og ikke svarer, skal du bare omsorgsfuldt, fortælle hvad du gør, selvom jeg ikke svarer, for jeg er ”derinde bagved” selvom, jeg ser ud til at være langt væk  Jeg sætter stor pris på, at blive behandlet med værdighed, ligeværd og respekt. Jeg nyder at blive talt MED og bestemme alt, hvad der kan lade sig gøre omkring mig selv.

Spørg mig gerne om alt, hvad jeg kan svare JA eller NEJ til og giv mig god tid til at svare. Nogen gange svarer jeg med det samme, andre gange efter 6-10 sek. Andre gange igen, kan jeg slet ikke svare af træthed, så gør det, som du fornemmer, er bedst for mig i den givne situation.

– PS. Jeg gør mit bedste for at kommunikere med dig så du forstår, hvad jeg har brug for og det gør jeg med bla. blink med øjnene og lyde. Ja er ”jalyd” eller lidt langsomt blink med øjnene (når jeg blinker JA med øjnene, kan det også betyde i lige måde, enig og sådan). Feks. Hvis du siger tak for en dejlig dag/aften eller oplevelse med mig 🙂 og nej er ingen blink, stille eller nej lyde. Nogen gange kommer jeg med ”brokkelyde” og så er der virkelig noget som jeg gerne vil kunne udtrykke. Jeg ved at det kan være noget af en opgave for dig at finde ud af, lige hvad jeg oplever, men begynd fra en ende, med overordnede spørgsmål ift. den situation som vi er i sammen. Feks. Hvis jeg får mad, kan du spørge om det er noget omkring maden? Hvis ja, så spørg videre: feks. om jeg er mæt, vil have mere mad, drikke, har ondt i maven etc.

Som hjælp SE: Medicinskema, SPØRGEPLADEN, som er laminerede sider med spørgsmål :-), og så er der endnu et dejligt hjælpemiddel på vej – et hæfte med navne og billeder på alle familie, venner, klassekammerater, pædagoger, lærere – ja – alle som jeg er sammen med, så vi også let kan tale sammen om dem – og lidt tekst om hver især, så du også kender relationen 🙂